Започнаха преговорите за съставяне на правителство между Продължаваме промяната, БСП, ДБ

...
Започнаха преговорите за съставяне на правителство между Продължаваме промяната, БСП, ДБ
Коментари Харесай

Енергийна помощ за бедните и промяна в законодателството

Започнаха договарянията за сформиране на държавно управление между  " Продължаваме промяната, Българска социалистическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ. По тематика " Енергетика "  експертната група на социалистите предложи краткосрочни ограничения за намаляване на ценовия потрес на електрическата енергия в България, както и дълготрайни за осъществяване на стабилно енергийно развиване в 4-годишен интервал от време.

Първото, което левицата предлага, е незабавна поддръжка за семействата на и под линията на бедността с безвъзмездна доставка на 200 киловатчаса електрическа енергия месечно за едно домакинство, включително на пенсионери и безработни. Второто предложение е доставките на ток, парно и газ да се стопират след две неплатени сметки, а не както е в този момент – след първата и да се позволи разсрочването на заплащанията на сметките в рамките на една година. Третото предложение касае цените на тока, парното и на природния газ на публичните заведения - детските ясли, градини, учебни заведения и обществени домове, които купуват по цени на свободния пазар, до момента в който в бюджетите им са заложени напълно други сметки и да се понижи Данък добавена стойност върху крайните цени на тока, парното и газа от 20 % на 9 на 100.

Като пета точка Българска социалистическа партия предлага Министерството на финансите, взаимно с КЕВР, да съобщи промени в данъчното законодателство и регулаторните права за облагане на свръхпечалбите на производителите и търговци на сила. Шестата точка е създаване на правила за действие на Българската самостоятелна енергийна борса, които разрешават търгуване на количества електрическа енергия за вътрешния пазар с опция за дълготрайни контракти.

Българска социалистическа партия предлага по-нататъшно развиване на българската нуклеарна енергетика. Това включва на създаване на заместващи мощности, откакто изтече ресурсът на тези в АЕЦ " Козлодуй ". Втората дълготрайна мярка е опазване на енергийния комплекс " Марица изток ". 

Има Такъв Народ предлага промени в Закона за енергетика и други нормативни документи и основаването на нови административни структури в отговор на новите политики. Това е зам.-председател на Министерския съвет по климата, Междуведомствен експертен и климатичен съвет, както и експертен енергиен съвет. Другият базов принцип е, че Министерството на енергетиката би трябвало да показва годишни обществено налични отчети за осъществяване на дейностите, които са заложени в Енергийната тактика на България, а управлението на ведомството да дава конференции за положението на сектора и осъществяването на тази тактика на всеки три месеца. Следващото предложение е въвеждане на нова линия за отплата на високите разноски на електрическа енергия и топлинна сила на общини, лечебни заведения и обществени заведения

От партията на Слави Трифонов дадоха концепция за смяна на регламента за закупуване на софтуерните разноски на ЕРП-ата и Електроенергийния системен оператор, които вместо от сегмента " ден напред ", където са по-високи цените на електрическата енергия, да преминат на цената на публичния снабдител. 

Другата политика, която от Има Такъв Народ смята, че би трябвало да бъде развита, е създаване на национална тактика за български рандеман на нефт и газ. Трябва да се създаде и дълготрайна тактика за развиване на комплекса " Марица изток ". Има проект със основаването на ново държавно дружество " Конверсия на минни райони ", което ще помогне в буферния интервал и да сътвори условия за инвестиция на високотехнологични производства в комплекса.

От " ИТН " предложиха да се направи разбор за възможното закриване на " Българския енергиен холдинг " или преструктурирането му и листването на 15 на 100 от държавните енергийни сдружения на фондовата борса.

Българската енергетика е тежко затънала в корупция сега, акцентира Мартин Димитров от Демократична България. „ Ако това държавно управление, което ще го сътворяваме, не стартира оттова, нищо няма да се случи “, съобщи той и даде образец с подписаната с „ Газпром “ пътна карта за развиване на газопреносната мрежа, която по думите му никой не е виждал.

Според Политическа партия в кратковременен проект би трябвало да се отсрочи извеждането на битовите консуматори на либерализирания пазар на електрическа енергия. В по-дългосрочните ограничения от Политическа партия оферират в 12 или 18-месечен проект би трябвало да има цялостно картиране на геотермалните запаси на страната. Това, което е заложено и в Плана за възобновяване и резистентност, е да има построени една или две пилотни мощности. Идеята е там да се употребява освен електроенергийният капацитет, само че и топлоенергийният на геотермалната сила.
Другото, което Политическа партия оферират, е да се направи разбор и изследване на икономическата и техническата опция за създаване на водноелектрически мощности на река Дунав, като тук се приказва за проточна технология, която е екологична съвместима.

Освен това би трябвало да се разшири и потенциал на газохранилищата Другото предложение на Политическа партия е за облекчение на ВЕИ-ата за лично прилагане.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР